dissabte, 13 de maig del 2006

Accepta el repte (sex, et ultimus)!

  Últim repte del curs... Els ànims han anat decaiguent... Al cinqué només ha contestat un alumne, Blai (la solució d'aquest repte al final de l'article).
  Per aquest darrer repte, us llance una investigació policial: qui és l'assassí?
  Termini: com que és l'últim, teniu més temps: el 9 de juny.

  Estem a l'any 754 des de la fundació de Roma. A l'urbs s'esta celebrant el segon dia dels jocs Apolinars (pridie Non. Iul.). Després d'un banquet a l'aire lliure, ha aparegut sota les restes del menjar el cadàver d'una esclava. Pels voltants només estaven un soldat de permís, un nen de 12 anys, un senador amb una esclava i un gladiador. Tu, un ex censor, t'encarregues de la investigació i només tens una pista: l'assassí és un mentider redomat... el problema és que els 5 sospitosos són uns mentiders. Després de les declaracions has d'endevinar qui és l'autor: serà aquell que més mentides ha dit (tots menteixen): fes l'informe, assenyalant l'assassí i les mentides que han dit tots.

 Extractes de les declaracions: <zb:break>
MENDAX (soldat, viu a una insula): "a l'hora del crim estava a ma casa netejant la meua espasa hispaniensis, procurant no tallar-me amb el seu doble fil, i deixant ben relluents els seus 4 peus de llargària. Després, com que durant les festes he begut massa vi, tenia la panxa descomposta i he estat una bona estona assegut a la latrina de la meua habitació"
SIMULATOR (nen entremaliat): "des que van començar les festes, a. d. IV Non. Iul., que no m'he separat del meu pedagog, el més pesat dels esclaus grecs que he vist en ma vida"
FALLAX (senador): "però quina poca vergonya! Goses dubtar de la meua honradesa. Estic ací descansant una miqueta de les meues àrdues obligacions, després de nomenar un general amb els meus companys, els patres conscripti, i d'haver fet una inspecció dels magistrats (sense comptar l'elecció del tribú de la plebs que havia quedat vacant) i tu, miserable ex censor, goses desconfiar de mi!"
FALSULA (esclava del senador... i més coses): (en veu baixa, espantada) "ai, senyor, no ho dirà a ningú, veritat? Estava complaent el meu senyor, Fallax, ja que m'ha promés la manumissió. Després de tot, no és tan dolent satisfer les seues necessitats naturals, no? A més, després d'açò m'ha promés que podré casar-me, mitjançant coemptio, amb el meu benvolgut Mendax"
FICTUS (gladiador secutor): "pocasolta, el meu lanista et pot provar que he estat tota la jornada posant a punt les armadures de les meues cames, ja que demà hi ha espectacle a l'arena de l'amfiteatre. Deixa'm estar o t'aventaré".

 Quines són les mentides? Qui n'ha dit més? Qui és, per tant, l'assassí? Eh?, eh?, eh?

SOLUCIÓ A L'ÚLTIM:

CORNELLA: Cornix / MUSSOL: Nictímine / VACA: Io, Ocíroe / VEU: Eco / FLOR: Narcís, Jacint / RATS PENATS: filles de Mino / SERPS: Cadmo i Hermíone / PEDRA: Bato / ESTÀTUA: Níobe. El 10, corb, no era un corb (lapsus teclae), sinó un cérvol i la resposta era Acteó.
  Més informació en Les Metamorfosis, d'Ovidi i en

http://personal5.iddeo.es/dimor/eva/mitologia/a.html