1.Curs de Papirologia.
2.Maquetes d'edificis romans.
3.Itinerari literari
4.Activitats nocturnes d'Empúries.
5.Passejant amb Escipió.
1.Papirologia.
Ahir va finalitzar el primer curs de papirologia que la revista Auriga ha organitzat a l"Abadia de Montserrat, en el marc de l"Escola d"Estiu del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. Atès el gran nombre de sol·licituds de matrícula, la setmana vinent es tornarà a repetir el curs. Les dues grans col·leccions de papirs de l'Estat espanyol estan a Catalunya, una a l"Abadia de Montserrat -el Fons Roca-Puig- i que actualment està en fase de restauració, i l"altre el Fons Palau-Ribes, està a l"Arxiu General de la Companyia de Jesús, a Barcelona. Els responsables científics d"ambdues col·leccions, Sofía Torallas i Alberto Nodar, han impartit la docència d"aquest primer curs de papirologia, en el que s"ha fet una introducció general a la tècnica de conservació, restauració i edició de papirs, treballant amb facsímils i papirs originals de la col·lecció Roca-Puig. El curs ha representat un pas endavant per la normalització de la difusió del món dels papirs, una part del patrimoni cultural de Catalunya força desconegut. En l"acte d"inauguració del curs, presidit per Joan Manuel del Pozo, conseller d"Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, la revista Auriga, l"única publicació de divulgació del món clàssic editada en català, va anunciar públicament l"elaboració de l"inventari papirològic de Catalunya, l"inventari de tot aquest singular patrimoni cultural, que es començarà a publicar l"any vinent.
Montserrat Tudela
Revista Auriga
Ronda Universitat, 7- 08007 Barcelona
Telèfon: 934123294
Des de fa anys l'alumnat de l"IES Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat ha anat construint maquetes d"edificis romans. Les petites maquetes del principi, fetes de paper, cartolina i plastilina, s"han anat convertint en projectes cada cop més complexos, fins arribar a la realització d"una ciutat romana com Tarraco.
3.Itinerari literari.
"Amb el desig que sigui del vostre interès, us comuniquem que els propers dies 22 de juliol, 6 i 20 d"agost tindrà lloc, al Parc Natural dels Aiguamolls de l"Empordà, l"Itinerari Literari "Les Closes de M. Àngels Anglada", organitzat per la Càtedra M. Àngels Anglada i el Parc Natural dels Aiguamolls del Empordà. Es tracta d"un recorregut a través d'una zona del Parc dels Aiguamolls amb les dues actrius Cristina Cervià i Elena Martinell, que reciten i canten poemes i fragments en prosa d'algunes de les novel•les de l'escriptora M. Àngels Anglada, estretament relacionats amb el paisatge empordanès. Així mateix, us agrairem que feu arribar aquesta comunicació a qualsevol persona o entitat que puguin estar-hi interessats. Per a més informació i reserves truqueu al Centre d"Informació del Parc Natural (Mas El Cortalet) Telèfon: 972 454 222
Atentament
CÀTEDRA M. ÀNGELS ANGLADA
Plaça Ferrater Mora 1
17071 Girona
Tels. 972 419753 / 972 418215 / 972 418960
Fax 972 418978
4.Activitats nocturnes a Empúries.
"Empúries posa en marxa a partir de demà unes noves visites teatralitzades nocturnes. El Museu d"Arqueologia de Catalunya-Empúries presenta a partir de demà dimecres un nou format de visites nocturnes teatralitzades al jaciment. Sota el títol de Empúries cap al tard. Caius i Celsus, amo i esclau, es presenta una visita teatralitzada de la mà d"aquests dos personatges romans que ens expliquen com era la vida a l"antiga Emporiae. Després de diversos anys fent el format dels anomenats Capvespres a Empúries, ara s"ha volgut anar més enllà i fer una visita totalment renovada i molt més amena. Es tracta d"una visita explicada en primera persona per un amo i un esclau romans que ens comenten i ensenyen la seva ciutat i les relacions entre amos i esclaus en el món romà. Una visita adequada per a tots els públics. La visita es fa només en català. El preu és de 10 € i és gratuït per als menors de 7 anys. La durada de l"activitat és d"una hora i mitja aproximadament. Cal fer reserva prèvia al 972770208. Les places són limitades i es donaran per rigorós ordre d"inscripció. El mes de juliol l"activitat comença a dos quarts de nou del vespre i es farà els dies: 19, 21, 26 i 28. El mes d"agost l"activitat comença a dos quarts de vuit del vespre i es farà els dies: 2, 4, 9, 11, 12, 16, 18, 19, 23, 25 i 26. En cas de pluja, mal temps o d"altres imprevistos, les visites es poden anul·lar o modificar. En cas de voler més informació no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres. Atentament Joaquim Monturiol i Sanés Tècnic de Difusió del Patrimoni. MAC-Empúries"
Des de març, Cartago Nova es pot visitar guiats pel mateix general Escipió l'Africà, interpretat per un guia; és tots els dissabtes (10,30 i 12,30) fins a setembre i costa 10 € (6 per la canalla). El passeig, d'hora i quart, comença al Centre d'Interpretació de la Muralla Púnica. Escipió va contant la història i costums, partint de la conquesta romana. Es visita el Decumà o la Casa de la Fortuna, vivenda del segle II. També es poden tastar tapes com l'anomenada Escipió (fregidura de patates i fetge amb all i vinagre), Carthagonova (boles reboçades de patata bollida, pernil dolç, olives i all) o legionària ("chanquete" -com caram es diu açò en valencià?-, all, bitet, julivert i oli). Informació i reserves: 968500093; puertoculturas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada