dijous, 20 d’abril del 2006

Eventa nuntiaque

  Esdeveniments interessants que es portaran a terme pròximament:

L'imperi oblidat dels perses. Fins els 11 de juny. Barna, Caixafòrum.

Faraó. Sel·lecció de 120 peces del Museu d'El Cairo. Fins el 14 de maig. Madrid, Centre d'Exposicions Arte Canal.

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi celebren a la seu d"Olèrdola del Museu d"Arqueologia de Catalunya una Jornada de portes obertes.  Com a activitat complementària, es proposa el taller Saber de Lletra. Una escrivania medieval, un recorregut per la història de l"escriptura: els diferents tipus de lletres, els suports i les eines emprades pels escribes... <zb:break>Podreu també practicar la cal·ligrafia medieval sobre paper pergamí amb ploma. L"activitat serà a càrrec de Kuanum. 23 d'abril a les 12,00.

"EL POBLAMENT PREHISTÒRIC ALS PORTS: LA COVA DEL VIDRE"

Dissabte 22 d"abril

Lloc i hora de trobada: Museu Comarcal del Montsià a les 10.00 h.

L"exposició "Sedentaris, els primers poblats a Catalunya" es podrà visitar al Museu del Montsià fins el dia 23 d"abril en l"horari habitual del Museu, tots els dies de 11 a 14 h. i de 17 a 20 h. i diumenges de 11 a 14 h., dilluns tancat. Aquest dissabte dia 22 d"abril i formant part de les activitats paral·leles de l"exposició "Sedentaris, els primers poblats de Catalunya", es realitzarà una ruta guiada al jaciment arqueològic de la Cova del Vidre.

La Cova del Vidre es troba situada al vessant sud-oriental del massís dels Ports, just al peu del espadat rocós conegut com la Mola del Boix, dins del terme municipal de Roquetes. Està formada per dues parts, una àmplia amb una gran obertura a l"exterior , i una de més petita situada a la paret nord de la primera.

A la cova s"han trobat restes tan del període epipaleolític com del neolític. En el moment epipaleolític la cova era visitada per caçadors que ens deixaren les restes d"una llar simple com a prova del seu pas.  Per contra, al neolític sembla que les estades eren més prolongades i la cova presenta un cert ordenament amb una llar en cubeta i la diferenciació d"àrees d"activitats.

Les primeres excavacions practicades  al jaciment les realitza el Dr. Francesc Esteve a l"any 1945. A finals dels anys 50 Ignasi Cantarell  hi efectua noves prospeccions i les últimes excavacions han estat realitzades pel Dr. Josep Bosch l"any 1992.

Precisament el Dr. Josep Bosch, com a principal coneixedor d"aquest important jaciment arqueològic, serà la persona que realitzarà la visita guiada. La sortida programada a partir de les 10:00 h. des del Museu Comarcal del Montsià com a lloc de trobada, té una durada de mig dia. Des d"Amposta és sortirà en cotxe fins als Ports, per a accedir després a la cova en un petit recorregut a peu d"uns 10 minuts.

La sortida es gratuïta, tot i que al tenir el nombre d"assistents limitat a 20 persones requereix d"inscripció prèvia. Per a realitzar l"inscripció o demanar més informació es poden adreçar al Museu Comarcal del Montsià o trucar al número de telèfon 977 702 954

Aula virtual l'Alcúdia. Un espai didàctic per als més joves. Coincidint amb els actes dels mes de maig relacionats amb la Dama d'Elx.

Valors arqueològics i naturals de Bolònia: ruines romanes i duna mòbil. En CAdis. Cal reservar abans de les 12,00 dels divendres previs a la visita.

Aspectes del mosaic romà en Hispània. Aquest divendres al MNAR de Mèrida.