diumenge, 11 de juny del 2006

Solució a l'últim repte

  Tot i l'ampliació del termini, aquest darrer repte del curs ha tingut escassa participació. Potser el curs vinent haurem de canviar una miqueta la dinàmica (alguns reptes necessitaven manejar molta informació, i saber-la buscar molt bé: per això, els reptes que més participació han tingut han estat aquells en què es preguntaven coses molt directes -com el del garum, per exemple-; però no volia fer-ho així, perquè això només requeria buscar en qualsevol enciclopèdia o al google, i tampoc no era això... Bo, ja veurem el curs vinent).
 Pel que fa a la solució de l'
assassinat de l'esclava, el culpable era... <zb:break>  Mendax, el soldat: ni les insulae disposaven d'habitacions amb bany, ni l'espasa hispaniensis media tants peus (4 peus = 120 centímetres) de llargària; eren uns 80 centímetres.
Simulator, el xiquet, mentia pel que fa a la data: els Jocs Apolinars no s"iniciaven a. d. IV Non. Iul., sinó a. d. III Non. Iul.
Fallax, el senador, mentia quant a l'elecció del tribú de la plebs; aquesta elecció era tasca de l'assemblea dels plebeus.
 Falsula, l'esclava, no podia casar-se mitjançant cerimònia oficial.
 I Fictus, el gladiador secutor, no portava proteccions a les dues cames, sinó sols a una.

És interessant fer notar que algun dels participants (concretament, Blai) no tan sols ha vist més mentides, sinó que ha fet curioses observacions:

"Després de la meva investigació he arribat a la conclusió que els interrogats han dit les següents mentides:MENDAX: La longitud del gladius hispaniensis en peus és d"1.64 ft (o siga, 50 cm [potser una miqueta més gran]).Com el soldat viu en una insula és impossible que dispose d"una letrina a la seva habitació. El soldat hauria anat a "esplaiar-se" a les letrines públiques més pròximes.SIMULATOR:Els Jocs Apolinars no s"iniciaven el dia a. d. IV Non. Iul., sinó el dia a. d. III Non. Iul.La possibilitat que el pedagog grec del xiquet l"hagi acompanyat durant les festes és bastant remota [però no impossible].FALLAX:Com a senador, i per tant, patrici, és impossible que hagi participat en l"elecció del tribú de la plebs, la qual la portava a terme l"assemblea dels plebeus.L"elecció dels generals així com les inspeccions a les magistratures serien portades a terme per l"emperador (Octavi August) i no pel senat [en realitat, sobre el paper sí que ho feia el senat, així que això no era una mentida; altra cosa és que els "suggeriments" de l'emperador anaren a misa].FALSULA:Una vegada emancipada no necessita el consentiment del senador per contraure matrimoni amb Mendax. A més, els soldats (fins a la fi del principat) no podien contraure matrimoni legal.FICTUS:Els secutores no portaven proteccions a les cames, sinó que portaven una única protecció anomenada ocrea.A més, resulta estrany el poc respecte que mostren la majoria dels interrogats cap a la figura d"un ex censor, magistrat àmpliament respectat i admirat i amb una gran dignitas i auctorictas.Per tant, després d"analitzar les declaracions dels principals sospitosos, jo diria que l"assassí és Fallax el senador, ja que ell és qui més mentides ha dit [com hem vist, el senador n'ha dit menys que el soldat, però els raonaments són impecables: enhorabona!!]."