dijous, 18 de novembre del 2010

L'Educació: a Atenes i a Esparta

Acadèmia en Atenes



A la ciutat d'Atenes l'educació formal començava als 7 anys. A diferència d'Esparta, a més del desenvolupament físic, es buscava un desenvolupament humanístic més integral. Els joves aprenien a llegir i escriure, aprenien música i eren sotmesos a entrenaments físics. Entre els 18 i els 20 anys havien de complir amb un servei militar el qual els preparava per a la guerra. Amb el pas del temps i la consolidació de la Democràcia, es va anar tornant més i més important l'estudi i pràctica de l'oratòria, especialment per als ciutadans que aspiraven a ocupar algun càrrec públic.

Acadèmia en Esparta




L'educació espartana, agogé, sistema educatiu introduït a partir de Licurg, es caracteritza per ser obligatòria, col.lectiva, pública i destinada en principi als fills dels ciutadans, encara que sembla que en ocasions es va deure admetre a ilotas o periecos, i els fills d'un atenès com Xenofont es van educar en Esparta. L'educació espartana estava enfocada principalment a la guerra i l'honor, fins al punt que les mares espartanes deien als seus fills en partir cap a la guerra: "Torna amb l'escut o damunt d'ell", en referència al fet que mantinguessin l'honor i no es rendissin mai encara que amb això perdessin la vida.



1 comentari:

sergi ha dit...

"i no es rendissin mai encara que amb això perdessin la vida": que ara parlem català oriental? o potser no revisem la traducció del traductor de google?
Tampoc no estaria malament que posares els noms grec en alfabet grec. Un bon programeta ací (clica damunt)