dissabte, 29 d’abril del 2006

Accepta el repte (quinque)!

  Bé, acabat el termini del quart repte, toca el cinqué. A veure si aquest el contesteu més gent: tant poc necessitats esteu de positius? Ai, ai, ai! Abans que res, us deixe la resposta de l'únic participant (qui serà? Punja el link), per l'extensió i la qualitat:

"1.- L'errada en l'article d'E. Ekáizer està en el Quid de Quid prodest? (el quid de la qüestió està en el quid, xDDDD), que hauria d'ésser Cui prodest scelus, is fecit: A qui afavoreix el crim,  aquest l'ha fet. [ací es produeix una contaminació amb "Quid pro quo", que és el que comentava jo d'"El silenci dels anyells"]

2.- He trobat dues errades relacionades amb el llatinisme "urbi et orbi" [i l'altre que solen usar molt i malament és "veni, vidi, vici"]:

a) La primera està relacionada amb el sentit i el cas en que va el llatinisme: ací, l'expressió "urbi et orbi" s'hauria d'haver posat en ablatiu (o siga, urbe et orbe) i no en datiu. Ací tens l'enllaç: http://www.elojodigital.com/politica/2006/04/03/1034.html

b) La segona errada està relacionada amb un error de l'autor del text, que en aquest cas denota una falta de coneixement del llatinisme (o potser un lapsus litterae), es tracta de l'expressió "urbi et orbi" que en l'article apareix com a "urbi et orbe". A cí en tens l'enllaç: http://elmundodeporte.elmundo.es/elmundodeporte/2003/08/10/futbol/1060528899.html

3.- El mes d'abril (aprilis) estava dedicat a Venus, i constava de les següents celebracions (entre altres):

a) 1 d'abril: festes de Venus Verticordia i de la Fortuna Viril: les dones es reunien en un lloc on corria l'aigua fresca i cremaven encens en honor de les deesses, en aquesta cerimònia es prenia "adormidera" mòlta mesclada amb llet i mel.

b) 4-10 d'abril: Megalenses: festes de Cibeles. Eren unes festes coloristes i animades. Aquests dies es  portava la seva imatge pels carrers de Roma asseguda en un carro tirat per lleons al so de la música. Eren típiques d'aquestes festes les representacions teatrals.

Finalment, l'últim dia de festa, es celebrava la carrera de cavalls al Circ Màxim, amb una posterior processó al voltant d'aquest.

c)12-19 d'abril: Cerialia: festes de Ceres (Dèmeter). Eren dies de gran alegria on es celebrava l'invenció de l'agricultura per part de la deessa i el retorn de Proserpina amb sa mare.

d)13 d'abril: idus d'abril, dia dedicat a Júpiter Victor.

e)21 d'abril: festa de les vestals, sacerdotesses dedicades a Vesta.

f)23 d'abril: vinalia, festes en honor de Júpiter, al qual es demana la protecció de les vinyes.

g)28 d'abril: floralia. Dia de la consagració de la deessa Flora, divinitat de les flors, el arbres fruiters i el vi. Era una festa de caràcter popular, celebrades de forma especial per les prostitutes. Duraven fins al 3 de maig. La gent es vestia amb roba multicolor, imitant les flors del camp. En aquest dia les prostitutes ofereixen roses a la deessa i menta, ja que aquesta té qualitats afrodisíaques.

Per a més informació sobre les festes visitar la web culturaclasica.com: http://www.culturaclasica.com/agenda_pagana/aprilis.htm#a30

La conclusió seria que els romanets i les romanetes eren prou donats a

les festes, ja que com es pot observar hi havia dies en que coincidien

diverses festivitats. Ja està, açò és tot. Salve, amicus!!!"

I ara el cinqué repte: investigació mitològica. Ja saps que aquests antics eren molt donats al travestisme, usaven més disfreces que el Mortadelo, de manera evident el senyor Júpiter... Però hi havia molts altres que eren obligats a canviar de forma per qualsevol cabreig dels divins. Seria molt fàcil dir-te uns quants personatges i que em contestares en què van ser transformats... per això, ho farem a l'inrevés: et dic la cosa o animal en què van ser convertits i tu hauràs de dir-me: el personatge en qüestió i una xicoteta explicació del mite:

cornella o gralla / mussol / vaca / pedra / corb / veu / flor / rats penats / serps / estàtua

Termini: 12 de maig. Ànims!