dijous, 23 de març del 2006

De educatione, formatione, et alteris rebus scholae.

[Continuant amb l'interessant debant obert per Blai, ací us deixe una reflexió de Jose, company del Centre i dels avatars del grup de teatre. Disfruteu-lo]

De vegades, de sobte, un raig de llum, clarivident, ens colpeja els ulls i ens fa cecs. Valentina, voldria felicitar-te pel teu comentari. Has demostrat lucidesa, claredat de idees, orgull i, especialment, un pensament propi, autònom i vàlid. En dues paraules, has demostrat VIDA INTEL·LIGENT !!!

M´encisa, especialment, la teua referència a l´educació al carrer...sentir-se part viva d´una societat, aprendre de l´experiència i de l´interés. Saps? Eixe ha estat el meu ideal de referència des de que tenia poc més de quinze anys...aprendre per mí mateix. Però no hi ha res perfecte, ni tant sols els ideals.

La llibertat és el tresor més car (traduïu etimològicament des de carus,-a,-um, plis, no malinterpreteu que no parle de € ) que té l´ésser humà, però també és l´arma més perillosa de la que disposem per a fer-nos mal, sí, fer-nos mal a nosaltres mateixa.

Homo homini lupus, va dir Hobbes i encara que Rousseau li contestava que no, que l´home era bo, que era la societat la dolenta, jo pense com el primer. Dóna-li llibertat a un frustrat i reuneix les condicions familiars i socio-politiques adients i el resultat n´és un genocidi. No vull fer d´aquest exemple una generalització banal, tanmateix vull incidir en la qüestió: sabem utilitzar la nostra llibertat? Dit en altres paraules i sense més recursos perifràstics: seríem capaços de autoeducar-nos? Així, directament, sense sistema imposat des de fora; des del nostre interior. Quin seria el resultat a nivell general? Aperta quaestio!!!


Jose Miguel Mut Ronda in vino, veritas


P.S.- La primera regla del juego democrático consiste en no aceptar los prejuicios. ¿Cómo es posible que alguien juzge aquello que ni tan sólo ha leído? Recuerdo una pintada famosa, quizá inventada a posteriori, peo no por ello menos bella: Combate el fascismo, lee libros. Y si se me permite la inferencia: ignorancia = fascismo. Y viceversa...¡o no! Dixi.