diumenge, 26 de febrer del 2006

Disseny de webs

  Alguns alumnes i companys s'han mostrat interessats en el procès d'elaboració i publicació de pàgines electròniques. Des de la nostra precària experiència, ens permetem fer-los alguns suggeriments.

  Per començar a trencar la mà, no està malament practicar amb el Microsoft Frontpage, que tothom sol tindre instal·lat al paquet de Windows. Una vegada perdut el respecte, podeu passar a un programa més desenvolupat, com ara, el Macromedia Dreamweaver. És prou bo, tot i que un poc car (no estic animant a la pirateria, oi?). Teniu un bon tutorial gratuït a la xarxa.

  Una volta dissenyada la web, com publicar-la? Heu d'optar per un FTP, un servei que permet açò. Hi ha molts gratuïts: l'únic problema, com haureu pogut comprovar a la nostra pàgina, és que la gratuïtat es paga: ens fregeixen a publicitat, però, bé... Teniu el de Yahoo (poca capacitat), el de Wanadoo o el de Freewebtown (per a publicar, una vegada decidit el FTP, es pot fer des de Microsoft Frontpage o des de Macromedia... o directament des de les seccions respectives dels servidors que us he dit).

  Adreces útils, gratuïtes (=publicitat!) i amb consells i trucs són:

   També li dóna "vidilla" a la pàgina la possibilitat de fer-la participativa: algunes opcions ja les he esmentades (formularis, forums...): podríem afegir els blocs o bitàcoles: per esmentar-ne dues, no estan malament les de zoomblog o les de blogspot (si obriu, el bloc del Departament, a la llista de la dreta teniu exemples d'ambdues); i tampoc està de més incloure algunes activitats i jocs interactius: valuoses són les aplicacions de Hotpotatoes o les de JClic: les dues venen explicades i amb possibilitat de descarregar-les a l'"Aula Tecnológica Siglo XXI"

  Una vegada en marxa, cal donar-li publicitat: primer parla als amics i companys d'ella, navega per internet i busca pàgines semblants que s'ofereixen a anunciar-la, busca'n altres que donen també eixa possibilitat, intenta que l'anuncien en premsa especialitzada (Ciberpaís, per exemple) i no deixes d'actualitzar-la.

  Sort, i endavant... Entra al club.