dimarts, 17 de maig del 2011

ANY I MESOS

L'any es divideix en dotze mesos amb noms d'origen molt clars i procedeixen de la llengua llatina:

GENER: Deriva de Ianuarius, és a dir, Jano, un vell déu etrusc, que simbolitzava al Sol i de la Lluna i que aquest déu tenia dues cares.

FEBRER: Aquest mes és el de les purificacions, Februusm de Februarius. En la segona quinzena, els romans celebtaban les festes Lupernales, amb solemne purificació dels vius i commemoració d elos difunts.

MARÇ: Aquest mes estava dedicat al déu Mart, déu de la guerra, l'antic Ares dels grecs i en la Roma primitiva l'any començava en aquest mes .... Mart era considerat el pare de Ròmul el fundador de la ciutat.

ABRIL: És el mes en què obren Aprilis, les forces de la naturalesa per el renéixer dels vegetals i de elas flors ... És el mes de la primavera a mitjana Terra, en què la potència genèrica s'obre amb més intensitat en els homes i dones ... la persona és més procliu a l'amor.

MAIG: Es commemorava a Maia, filla de Allante, mare de Mercuri i el símbol per excel.lència de la festivitat dels cereals.

JUNY: És el mes a què se li atribueixen dos orígens diferents ... segons alguns en aquest mes baixava el deessa Juno, la reina de l'Olimp, esposa de Júpiter, de belles malucs i prominents pits, com les pintures de Rubens. Segons altres el nom procedeix de Lucius Iunius Brutus, que va destronar l'últim rei de Roma i va instaurar la República.

JULIOL: Aquest mes està dedicat a Iulius Caesar, volia néixer en un part molt difícil provocat per una operació, que es practica avui i que per això es diu "cesària".

AGOST: aquest mes estava dedicat a Cesar Octavio Augusto, primer emperador de Roma.

SETEMBRE: Vol dir set, perquè era el setè mes ja que l'any començava en MARÇ.

OCTUBRE: De octo ... vuit.

NOVEMBRE: De novem ... igual a nou.

DESEMBRE: Vol dir decem, deu, ja que des del març aquest és el mes desè.