dimecres, 9 de febrer del 2011

Clepsidra ( rellotge d’aigua)


Sabies que clepsidra vol dir lladre d’aigua o furtar aigua?

Clepsidra (Klepsydra) és un mot format per la paraula “Klep” que ve del grec i vol dir lladre i “Hidra” ,també d’origen grec , és el nom del monstre aquàtic de set caps que en la mitologia grega va ser vençut per Hèrcules ( Hidra de Lerna) i que li dóna també el nom a l’aigua.

La clepsidra o rellotge d'aigua és un instrument per a mesurar el temps, basat en el temps que tarda certa quantitat d'aigua en passar d'un recipient a un altre a través d'un xicotet orifici.

Es tracta d'un invent d’origen mesopotàmic de fa més de 3000 anys, basat en el principi de que una quantitat donada d’aigua sempre necessita el mateix temps per a passar gota a gota d’un recipient a l’altre.

Segons les seues característiques, la clepsidra és més semblant a un cronòmetre que no a un rellotge, doncs el que marca és una determinada quantitat de temps però no ens dóna l’hora.

Coneguem el seu funcionament per les descripcions de Marc Vitruvi Pol·lió que fou un arquitecte, escriptor i enginyer romà del segle I aC.

Els egipcis també coneixien la seua existència i aportaren moltes millores al seu funcionament. Posteriorment, els romans i els xinesos també construïren clepsidres cada vegada més complexes.

Curiositats

En els tribunals romans, s'utilitzava un rellotge d'aigua (clepsidra) per a mesurar el període que se li atorgava als advocats per a exposar, els quals tenien un temps limitat per a fer-ho. Usaven un bol amb aigua que tenia un forat prop del fons, aquest, es buidava al cap d'uns 20 minuts. D'ací la frase "aquam dare" (donar aigua) que volia dir concedir-li més temps a l'orador, i "aquam perdere" (perdre aigua) significava perdre temps. Quan algú feia ús de la paraula en el senat sense que li tocara el torn, o s'estenia massa, cridaven: "Què li lleven l'aigua!", si no era convenient que seguira parlant. En cas contrari, de la mateixa manera, podien demanar en veu alta: "Què li donen més aigua!".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per fer possible que pugui recollir informació per fer un treball.