dissabte, 7 de maig del 2011

L'accident d'Ícar.



Dèdal, un prestigiós arquitecte atenés que era alhora inventor, escultor i constructor, va tenir un fill, Ícar. A Creta, baix les ordres del rei Minos, va construir un artefacte que li havia demanat Pasífae, esposa del rei, per a poder tindre relacions amb un bou molt bell. De la unió de Pasífae i el bau va nàixer el minotaure. Més tard, l’inventor va haver de dissenyar el laberint, per tal de recloure el mostre antropòfag, meitat home, meitat bou. El rei Minos, va decidir castigar Dèdal, i el va tancar amb el seu fill Ícar al laberint. Però l’inventor va idear la manera d’escapar volant: va construir unes ales amb plomes d’au unides amb cera. Dèdal va advertir el seu fill que no havia de volar ni massa baix, perquè la humitat del mar impediria el vol, ni massa alt, perquè la calor del Sol fondria la cera. Però Ícar, embriagat per la llibertat que li permetia volar, es va acostar massa al Sol, la cera es va fondre, les ales es van desfer i va caure al mar. Dèdal va aconseguir salvar-se i, després d’enterrar el seu fill en una illa, que va rebre el nom d’Icària, va viure a Sicília fins que va morir.

El mite de Dèdal i Ícar està present en molt àmbits:

- Hi ha construccions en forma de laberint que han rebut el nom del seu inventor, com el laberint de Creta.

- El mite es també una advertència en aquells que desafien les lleis de la naturalesa.

- En el món de la aviació. No sols hi ha avions Icaro, sinó que també els paracaigudes reben el nom de Ícar.

- Ja a l’edat mitjana, autors com Chaucer i Boccaccio relaten la aventura de Dèdal.

- El tràgic destí de Ícar ha servit d’inspiració per a pintures com les de Pieter Bruegel, Matisse, Marc Chagall o Picasso, i també a les escultures d’Antonio Canova i de Rodin.

- Es tracta la figura d’Ícar en el drama Icarus (1927), de l’autor italià De Bosis i L’ascens de l’F6 (1936) d’Auden i Ishewood.

- Ha sigut el tema central de l’assaig de Russell, Ícar o el futur de la ciència, sobre els perills de l’ús i l’abús de la tecnologia.

- Apareix com a personatge secundari en la sèrie de dibuixos animats de Disney Hèrcules, que ja he comentat en aquest Blog. Ademés, hi ha un capítol dedicat al mite del laberint.

Podem dir, que l’accident d’aviació d’Ícar ha arribat lluny.